Reklama
 
Blog | Ondřej Bouda

Příživník Křeček: Peníze bere, pracovat odmítá

Ombudsman Stanislav Křeček odmítá udělat to, co mu ukládá zákon.

Se zděšením jsem četl rozhovory s p. Křečkem a jeho zástupkyní Monikou Šimůnkovou (odkazy níže). Stanislav Křeček v podstatě říká, že neudělá to, co mu ukládá zákon: odmítá prošetřit stížnost na porušování lidských práv. To je jako kdyby vám úředník na stavebním úřadu odmítl přijmout žádost o povolení stavby, protože podle jeho názoru by se v dané lokalitě stavět prostě nemělo.

A nejen to: aby šetření stížnosti mohl zabránit, odebral danou agendu své zástupkyni Monice Šimůnkové. Povinnost prošetřit podezření mu přitom ukládá § 14 zákona o Veřejném ochránci práv (zákon č. 349/1999 Sb.) a na potřebu šetření ho upozorňovala i jeho zástupkyně a její tým.

Zatímco u onoho úředníka stavebního úřadu by podobná svévole vedla k okamžitému vyhazovu, úředníku-ombudsmanovi nikdo padáka dát nemůže. Zákon o Veřejném ochránci práv na to nepamatuje, pravděpodobně s cílem zajistit ombudsmanovi nezávislost (aby nemohl být vystaven politickému tlaku).

Nezbývá tedy než Stanislava Křečka vyzvat, aby sám na post ombudsmana rezignoval. Naštěstí pan Křeček dá na vůli lidu – soudě podle toho, jak se v rozhovoru odvolával na názor svých příznivců na Facebooku. Stačí tedy ukázat, že lidí, kterým jeho způsob ombudsmanování vadí, je více než oněch facebookových příznivců.

A proto: Chcete-li ombudsmana, který odpovědně plní své poslání, podepište prosím petici:
https://www.petice.com/odstoupeni_ombudsmana_krecka_odmita_pracovat


Bohužel, petici se nepodařilo nasbírat dost podpisů k tomu, aby bylo možné vyvinout dostatečný veřejný tlak na odstoupení nebo odvolání p. Křečka.

V prvních dnech to vypadalo velmi nadějně, podpisy přibývaly čím dál rychleji – ale pak se trend otočil. Je mi líto, tohle kolo nevyšlo.


Na závěr přidávám odkazy na zmíněné rozhovory:


P.S.
Moc děkuji za všechny vaše názory a komentáře, připojené k podpisu pod petici!
Prakticky všechny vyjadřují zklamání nad tím, jak arogantně a neprofesionálně si ombudsman počíná. Rád bych se zde o některé komentáře podělil:

  • Na tomto místě by měl sedět člověk přístupný diskuzi, se spravedlivým a odpovědným jednáním.
  • Ombudsman má vykonávat svou funkci ne na základě svého názoru, ale na základě povinností, které z funkce vyplývají.
  • Veřejným ochráncem práv má být někdo se zájmem o lidská práva. Někdo, kdo ví, že spravedlnost není otázkou názoru. Někdo, kdo si váží odborníků, kteří jsou jeho podřízenými. Někdo, kdo umí své názory argumentovat a neopírá je o nálady přívrženců na Facebooku. Současný ochránce práv toto nesplňuje.
Reklama