Reklama
 
Blog | Ondřej Bouda

Poučme se z úspěchu Matoviče aneb kdo je „komtero“

Diskuse je mrtvá - ať žije populismus! :)

Politická scéna si dlouhodobě neví rady s extremistickými populisty. Igor Matovič teď na Slovensku ukázal, že populismus může pomoci k vítězství i ne-extremistické straně. Spousta lidí totiž nevolí extremisty proto, že nesnáší Romy nebo imigranty, ale hlavně proto, že se jim nedaří a stávající strany/establishment jejich problémy neřeší.

Populistická taktika je přitom jednoduchá: dělí společnost na „dobrý lid“ a „zkorumpovanou vládu“ s tím, že jen oni sami budou doopravdy zájmy lidu zastupovat a situaci napraví. A hlavně to umí sdělit zábavným a srozumitelným způsobem – ideální je někoho pohanět zařazením mezi „nemakančenka“, „eko-teroristy“, „vyznavače homosexuální ideologie“, „sluníčkáře“ apod.

Pojďme tedy proti extremistům použít jejich vlastní zbraň: populismus. Už se ukázalo, že seriózně diskutovat s někým, kdo v odpovědi jenom nálepkuje, nemá smysl. Nastal čas oplatit jim stejnou mincí: vytvořit škálu nálepek, kterými ukážeme, že ani oni sami nejsou zrovna „sluníčkovou“ volbou.

Nabízím první z nich: komfort-terorista neboli „komtero“.
Význam: člověk, který prosazuje komfortistickou ideologii „hlavně aby nezdražily letenky na Bahamy a příští generace ať si klidně vychcípají“.
Jde o slovo, které vyvažuje již zavedenou nálepku: kdo se staví proti eko-teroristům, je jasnej komfort-terorista!

Ať žije populismus! 🙂

 

PS

Založil jsem slovo „komtero“ ve slovníku „češtiny 2.0“ – a zatím mu akorát komtera klikaj mínusy. Tak hurá do nich!

Reklama