Reklama
 
Blog | Ondřej Bouda

Cenzura na Ministerstvu zdravotnictví?

Počet nakažených koronavirem v posledních dvou týdnech vystřelil strmě nahoru. Vzápětí z oficiálního grafu MZ ČR zmizely poslední 4 týdny, protože data jsou prý "nepřesná" - a hrozivý graf zase vypadá normálně. Opravdu jsou data tak natolik nepřesná, že nemá smysl je zveřejňovat, nebo jde spíš o cenzuru?

Ministerstvo zdravotnictví na svém webu poslední rok zveřejňuje informace a grafy ohledně koronaviru:
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

V pátek 12.3. se tyto stránky dočkaly zajímavé aktualizace v grafu s počtem aktuálně nakažených – přestaly ukazovat vývoj v posledních 4 týdnech.

Jak se úprava v praxi projevuje? Tahle vypadal graf před změnou:

A takhle vypadá nově, po odříznutí posledních 4 týdnů:

Načasování změny vzbuzuje zásadní otázky, třeba jestli se nám MZ opět nesnaží situaci lakovat na růžovo (jako když onehdy ministr Blatný zlehčoval počet úmrtí s tím, že jsou v nich započítány i oběti dopravních nehod).

Toto je oficální vysvětlení změny, uvedené na webu MZ ČR: „S ohledem na fakt, že vykazování vyléčených osob a úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic, se mohou denní záznamy zpětně výrazně měnit právě z důvodu průběžného doplňování. Nedoporučujeme proto uvádět aktuální počty aktivních případů na základě počtů vyléčených osob a úmrtí za poslední dny. V souladu s rozhodnutím sekce hlavní hygieničky Ministerstva zdravotnictví ČR je tento graf publikován se zpožděním 4 týdny z důvodů doplnění a validace dat.

Zásadní otázka tedy zní: jak velké je ono zkreslení, kvůli kterému začali data cenzurovat? Odpověď je zřejmá z jejich vlastního vyjádření: nevědí. Což je ovšem jako argument pro cenzuru zcela nedostačující – mimo jiné proto, že to zkreslení může reálně být naprosto zanedbatelné. Na místě je tedy nikoliv cenzura, ale zveřejnění dat s výrazným upozorněním, že jsou zatížena chybou – třeba ty poslední 4 týdny vykreslit jinou barvou (např. světle šedou), aby bylo na první pohled zřejmé, že tato data jsou nejistá. Bylo by to mnohem méně matoucí a zavádějící než současná situace, kdy jeden z mnoha grafů je oříznutý a všechny ostatní jsou „do včerejška“. A určitě je lepší, když si veřejnost může udělat alespoň nějaký obrázek o vývoji situace, než když je informací zcela zbavena – kde nejsou data, nastupuje fantazie…

 

Zdroje/odkazy:

 

Reklama