Reklama
 
Blog | Ondřej Bouda

Aukce kmitočtů aneb jak poškodit ekonomiku ČR (otevřený dopis)

Otevřený dopis premiérovi a ministru průmyslu, aby vysvětlili a napravili situaci v ČTÚ.

 

Vážený pane Babiši,
Vážený pane Havlíčku,

Obracím se na Vás, protože Vaše rozhodnutí odvolat předsedu Rady ČTÚ Jaromíra Nováka je krokem, který má potenciál závažně poškodit ekonomiku ČR na desítky let dopředu.

Už dnes je výkon ekonomiky navázaný na dostupnost levného a rychlého mobilního internetu, a tato provázanost se bude do budoucna posilovat. Přitom v ČR máme dlouhodobě jedny z nejvyšších cen telekomunikačních služeb a je to jedna z hlavních překážek rozvoje digitální ekonomiky.

Důvodem vysokých cen je neochota současných operátorů vstoupit do ostrého konkurenčního boje – zkvalitňování služeb by jim totiž nepřineslo vyšší příjmy, jen vyšší náklady (a tím nižší zisk). Připravovaná aukce kmitočtů je příležitost pro vznik čtvrtého operátora, který by konkurenční boj rozhýbal; kvalita a ceny mobilních služeb by se tak v dohledné době dostaly na úroveň okolních zemí.

Tuto příležitost bychom neměli promrhat, protože žádná další podobná příležitost již není na obzoru – všechna ostatní frekvenční pásma vhodná pro celostátní provoz jsou již rozdělena mezi stávající operátory.

Prosím vezměte na vědomí, že Jaromír Novák je v odborné komunitě dlouhodobě vnímán jako poctivý a důvěryhodný odborník. Aukci kmitočtů připravoval právě tak, aby umožnil vznik čtvrtého operátora. Byl ceněn za to, že aukci připravuje naprosto transparentně a jeho postup nevzbuzoval žádná podezření.

Oproti tomu způsob odvolání působí velmi podezřele – vláda nesdělila žádný důvěryhodný důvod, proč k odvolání došlo. Vyvolává to dojem, že vláda podlehla lobbingu stávajících operátorů, jejichž cílem je udržet si současnou ziskovost.

Pevně věřím, že se k tématu vrátíte a budete mu věnovat pozornost, kterou si s ohledem na svou závažnost zaslouží.

S pozdravem

Ondřej Bouda, Domažlice
2.2.2020

———————————————————

Pokud sdílíte mé obavy, prosím neváhejte a též oslovte premiéra a ministra MPO: každý hlas zvyšuje šanci na to, že budeme (vy)slyšeni.
* [email protected]
* [email protected]

Aktualizace: Premiér i ministr odpověděli / komunikují, zatím tedy není třeba je urgovat. V první odpovědi sice jakékoli pochybení odmítají, ale věřím, že budou naslouchat dalším argumentům.

Jak to dopadlo:

  • S p. Babišem a p. Havlíčkem jsem si vyměnil několik emailů, ale nepodařilo se mi je přesvědčit. Korespondenci jsem ukončil s upozorněním, že aukce kmitočtů je nastavena špatně a že výsledek bude nepochybně tématem příštích voleb.
  • ČTÚ na pokyn vlády vypracoval nové podmínky aukce – ty byly odbornou komunitou silně kritizovány s tím, že zabetonují stávající situaci na telekomunikačním trhu.
  • Netrvalo dlouho a podmínky aukce byly opět přepracovány, a to v podstatě do původní podoby – té, kvůli které vláda odvolala předsedu Rady ČTÚ Jaromíra Nováka. Přibyly tam ale mírné odlišnosti, které zvýhodňovaly neúspěšného uchazeče (garantovaný přístup do sítě stávajících operátorů), čímž se zvýšila ochota se aukce zúčastnit, ale snížila se ochota v aukci uspět.
  • Podle toho nakonec aukce také dopadla – čtvrtý operátor nepřišel. Pro férovost je nutné dodat, že totéž se mohlo stát i v původní aukci – pokus vybudovat v ČR nového operátora je totiž velmi drahý a současně velmi riskantní, protože stávající operátoři už mají splacené náklady na vybudování sítě a mohou si proto dovolit cenovou válku, jejímž cílem by bylo „včasné“ zničení nové konkurence… ale i tak stála ta původní aukce za pokus: byla tam aspoň částečná naděje na úspěch.

———————————————————

K tématu doporučuji též článek na Lupě – odborném webu věnujícím se internetu a telekomunikacím.

Reklama